Auto advies & keuzehulp
13 september 2022
Alfred Groters
Is schakelen alleen nog iets voor opa?
Volgens Bovag heeft inmiddels meer dan 53 procent van de auto’s een automaat, terwijl tien jaar terug driekwart nog rondreed in een schakelauto! Hoe dan?
Dat zou allemaal te verklaren zijn door vergrijzing, omdat alleen bejaarden in een automaat rijden. Of toch niet?
Ik ben helaas de laatste schakelende dertiger bij Auto Atlas en dat doet pijn. Maar ik weet het ergens ook bijna zeker: mijn volgende auto heeft een automaat. Tenzij ik echt sportief wil kunnen rijden. Wat is jouw afweging? Hier volgen er een paar.
De productiekosten van automaten zijn geleidelijk aan gedaald waardoor ook de meerprijs geen grote aanslag meer pleegt op de portemonnee, heel fijn!
Ook rijdt een automaat gewoon lekker ontspannen
Schakelen kan een meer sportief rijgevoel geven, maar als je dan toch in een zuinige lease-auto rijdt en het gaspedaal niet lijkt te werken, ach, doe dan toch maar die automaat
Het is heerlijk in de file, omdat je auto gaat rijden zodra de rem loslaat
Moderne automaten zijn zuiniger
We stoppen even met de automaat bloemlezing. Nu de schakelbak.
Je bent meer één met je auto. Je rijdt ‘actiever’; het autorijden vereist gewoonweg meer aanvoelen en reageren. Voor sommige mensen maakt dát het autorijden plezierig en leuk, vooral als je auto ook een beetje sportief kan rijden
Het is handig als het heeft gesneeuwd; je kunt makkelijker gas doseren als het glad is
Een schakelbak is goedkoper dan een automaat
Goedkoper in onderhoud
Bij zuinige en niet zulke snelle auto’s kan het invoegen makkelijker zijn, omdat je zelf de timing en de versnelling om te accelereren kiest
Als je tussen twee vergelijkbare auto’s moet kiezen, maar de één heeft een versnellingsbak en de ander is een automaat, dan adviseren we je een proefritje te maken in beide auto’s.
De meeste mensen behalen namelijk nog steeds hun rijbewijs in een schakelauto, en weten niet hoe het voelt om in een automaat te rijden. Maar ervaar je het eenmaal, dan ben je misschien wel verkocht.
Of juist niet, en dan weet je het toch maar.