Auto advies & keuzehulp

30 juni 2023

Moshe Arounov

Youngtimers. Wat zijn dat nou eigenlijk en waarom zijn ze zo interessant?

Lees hier alles wat je moet weten

Youngtimers. Wat zijn dat nou eigenlijk en waarom zijn ze zo interessant?

In dit artikel een hot topic! Youngtimers. Wat zijn dat eigenlijk? Wat houdt de Youngtimerregeling in? En waar moet je op letten als je een Youngtimer wil aanschaffen? We hebben het voor je uitgezocht!

Wat is een Youngtimer?

In Nederland spreken we over "Youngtimers" bij auto's die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Youngtimers zijn erg populair in Nederland door met name de Youngtimerregeling, waar we straks over spreken. Als we op het moment van schrijven kijken (2023), dan is de jongste Youngtimer een auto uit het bouwjaar 2008.

De Youngtimer regeling

De Youngtimerregeling is een fiscale regeling voor auto's tussen de 15 en 25 jaar oud. Wat deze regeling gunstig maakt is het feit dat het bijtellingspercentage wordt berekend op basis van de economische waarde van een auto in plaats van de nieuwwaarde (cataloguswaarde). De economische waarde wordt bepaald op basis van leeftijd, kilometerstand en algemene staat van de auto. Das gunstig.

Een voorbeeld: een Audi A5 uit 2008 met 185.000 kilometer op de teller had een cataloguswaarde van 50.000 euro, maar is nu economisch 11.000 euro waard. Als zakelijke rijder ga je dan bijtelling betalen (voor privégebruik) over 11.000 euro. Dit scheelt enorm in de portemonnee. Je kunt dus voor vrijwel hetzelfde maandbedrag een Audi A5 rijden in plaats van een Volkswagen UP! Tja, ik zou het wel weten...

Het exacte bijtellingspercentage varieert en hangt af van de specifieke kenmerken van een auto zoals brandstoftype, CO2-uitstoot, en meer. De regeling verandert ook regelmatig. Bekijk daarom altijd even de website van de Belastingdienst voor meer informatie of raadpleeg een fiscaal adviseur als je serieus oriënteert op een youngtimer.

Kort samengevat, de Youngtimerregeling in Nederland is een fiscale regeling die het bijtellingspercentage voor het privégebruik van een zakelijke auto berekent op basis van de waarde in het economisch verkeer van de auto, wat vaak gunstiger is dan de cataloguswaarde.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een Youngtimer?

  1. Onderhoudsgeschiedenis: Een belangrijk punt is de onderhoudsgeschiedenis. Een auto (en zeker een oudere auto) met een onderhoudsgeschiedenis zal voor minder verrassingen zorgen. Controleer daarom altijd of zaken als serviceboekjes en facturen aanwezig zijn.

  2. Kilometerstand: De kilometerstand van een auto zegt wel iets, maar niet alles. Het zit zo: een lage kilometerstand kan aantrekkelijk lijken. Echter een auto van 15 jaar oud met slechts 70.000 km op de teller heeft waarschijnlijk veel stilgestaan of korte tripjes gemaakt. Dit is verre van ideaal voor de meeste auto's. Hier komen we terug op het vorige punt: kijk goed naar een combinatie van kilometerstand en onderhoud.

  3. Roest en algemene conditie: Controleer de carrosserie op roest en eventuele schade. Roest kan bij oudere auto's een probleem zijn. De algemene conditie zegt ook veel over een auto. Heeft de auto veel deukjes, goedkope banden en lijkt het interieur meer op een vuilnisbelt dan een auto, dan kun je ervan uitgaan dat de auto niet met liefde is behandeld.

  4. Technische staat: Laat de auto inspecteren door een monteur voordat je overgaat tot de aankoop. Zij kunnen de mechanische en technische staat van de auto beoordelen en jou een (grote) rekening besparen.

  5. Onderdelen en beschikbaarheid: Houd rekening met de beschikbaarheid en kosten van onderdelen voor de specifieke Youngtimer die je overweegt. Sommige onderdelen kunnen schaars zijn of duur om te vervangen, denk bijvoorbeeld aan automerken zoals Saab.

  6. Verzekering en belasting: Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de premie voor de verzekering van een Youngtimer. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben specifieke regelingen voor deze categorie auto's.

Conclusie

Kortom, een Youngtimer kan een zeer interessante optie zijn, voornamelijk voor zakelijke rijders. Houd echter rekening met de eventuele nadelen van een oudere auto en let goed op de belastingregels.

Binnenkort komen wij met onze top 4 youngtimers, let dus goed op onze socials en website!